Στο ιατρείο παρακολουθούμε παιδιά και έφηβους από την πρώτη ημέρα ζωής έως και 18 ετών.

Η τακτική παρακολούθηση του παιδιού σας είναι πάρα πολύ σημαντική , για το λόγο αυτό από την πρώτη κιόλας επίσκεψη θα σας ενημερώσουμε για τη συχνότητα των επισκέψεων είτε αφορά νεογνό είτε μεγαλύτερο παιδί. Η συχνότητα των επισκέψεων διαμορφώνεται από τις κατευθυντήριες οδηγίες αλλά και από το ιστορικό του κάθε παιδιού. Στις επισκέψεις αυτές θα γίνουν τα απαραίτητα εμβόλια όπως αυτά ορίζονται από το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, ο προληπτικός έλεγχος που χρειάζεται για την ηλικία του παιδιού και θα σας δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες.

  • Άσκηση της σύγχρονης παιδιατρικής επιστήμης, με εφαρμογή up-to-date γνώσεων και παροχής ιατρικής φροντίδας που βασίζεται σε αποδείξεις (evidence-based).
  • Αληθινά ολιστική θεώρηση του παιδιού και της οικογένειας, της υγείας και της ασθένειας. Σε κάθε προγραμματισμένη επίσκεψη γίνεται αναπτυξιολογικός έλεγχος με διεθνή μετρικά εργαλεία, δίνονται στοχευμένες καθοδηγήσεις για τη σωστή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, αλλά και συμβουλευτική γονέων όταν υπάρχουν προβλήματα.
  • Συνεχής επικοινωνία γονέα-ιατρού και συχνοί επανέλεγχοι στο ιατρείο, ώστε να χορηγείται στο παιδί μόνο η φαρμακευτική αγωγή που χρειάζεται πραγματικά, στη δόση που χρειάζεται πραγματικά. Η αλόγιστη και άχρηστη πολυφαρμακία είναι κάτι που δεν ταιριάζει με τη φιλοσοφία μας.
  • Υπερσύγχρονος τεχνολογικός και διαγνωστικός εξοπλισμός στο ιατρείο, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι ανάγκες για παραπομπές και αιμοληψίες.

Ο θηλασμός έχει πολλά οφέλη τόσο για το μωρό όσο και για τη μητέρα, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στη δημιουργία στενών δεσμών μεταξύ των δύο. Ως σύμβουλος θηλασμού στηρίζω νέες αλλά και έμπειρες μητέρες να θηλάσουν θέτοντας ως στόχο όπου είναι δυνατό τον αποκλειστικό θηλασμό, διορθώνουμε τα λάθη και επαναφέρουμε το μητρικό θηλασμό.

Το καλύτερο είναι να έρθετε να γνωριστούμε πριν γεννήσετε. Στην πρώτη μας γνωριμία θα συζητήσουμε όλες τις πρώτες οδηγίες για τις πρώτες ημέρες στο μαιευτήριο, θα σας δώσω οδηγίες για σωστή έναρξη του θηλασμού αλλά και της φροντίδας του μωρού. Θα δούμε όλες τις εξετάσεις που κάνατε πριν γεννήσετε και θα λύσουμε όλες τις απορίες που έχετε.

Στην περίπτωση όμως που δεν επικοινωνήσατε μαζί μας πριν τον τοκετό μπορείτε να επικοινωνήστε οποιαδήποτε στιγμή θέλετε ακόμη και μέσα από το μαιευτήριο για να λύσουμε όλες τις απορίες και πιθανά προβλήματα

Συνήθως μέσα στην πρώτη εβδομάδα μετά τη γέννηση. Μερικές φορές μπορεί και μια δύο ημέρες μετά την έξοδο από το μαιευτήριο για τη μέτρηση του ικτέρου.

Το πόσο κίτρινο είναι το μωράκι σας θα εκτιμηθεί στο σπίτι ή στο ιατρείο από εμάς χωρίς να τσιμπήσουμε το μωρό και όσες φορές χρειαστεί με ειδικό μηχάνημα (ανέμακτη μέτρηση ικτέρου).

Η εξέταση του βρέφους γίνεται κάθε μήνα, εκτός αν υπάρξουν άλλοι ιδιαίτεροι λόγοι (π.χ. προωρότητα, ασθένειες).

Στην πρώτη μας επίσκεψη θα συζητήσουμε τον τρόπο που θα εμβολιάσουμε το μωρό. Τα εμβόλια ξεκινάνε στον δεύτερο μήνα της ζωής και ακολουθούμε το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού της Ελλάδας.

Οι ενδείξεις πείνας είναι μοναδικές σε κάθε παιδί, αλλά σε γενικές γραμμές εκδηλώνονται ως εξής:

1. Ο θηλασμός κατ’ απαίτηση του βρέφους, όχι μόνο ικανοποιεί την πείνα και τη δίψα του, αλλά ρυθμίζει ταυτόχρονα και την παραγωγή του γάλακτος από τη μητέρα, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του

2. Για ένα νεογέννητο οι ώρες του 24ωρου είναι ίδιες, δηλαδή δε διαχωρίζει τη νύχτα από τη μέρα. Γενικά, πιστεύουμε ότι το κλάμα αποτελεί πολύ καθυστερημένο σημάδι πείνας. Το μωρό βρίσκεται σε κατάσταση άγχους και εκνευρισμού. Τα αντανακλαστικά του είναι έντονα, οπότε δυσκολεύεται να πιάσει σωστά το στήθος και γίνονται συχνά λάθη στην τεχνική του θηλασμού. Αν το μωρό κλαίει δυνατά πρέπει πρώτα να το ηρεμήσουμε με αγκαλιά, γλυκόλογα, χάδια, ώστε να πάρει σωστή θέση και να πιάσει καλά τη θηλή

Παρά τις όποιες συστάσεις, κάθε μητέρα ακολουθώντας τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του μωρού της (συχνότητα γευμάτων, διάρκεια, στάση θηλασμού), θα επιλέξει τον αρμονικότερο δρόμο και για τους δύο

3. Γύρισμα του κεφαλιού και αναζήτηση με το στόμα των παρακείμενων αντικειμένων (κάνει σα να βλέπει όνειρο, στραβώνει το στόμα στον ύπνο του ή κάνει γκριμάτσες κινεί το κεφαλάκι του από τη μια μεριά στην άλλη, κουνάει τα χέρια ή τα πόδια του, κάνει ήχους πιπιλίσματος, ανοιγοκλείνει το στόμα του)

4. Φέρνει τα δάχτυλα στο στόμα δίκην πιπιλίσματος, (κάνει ήχους πιπιλίσματος, ανοιγοκλείνει το στόμα του)

5. Βγάζει μία προειδοποιητική κραυγή – κάλεσμα και στη συνέχεια μία δυνατότερη. 6. Αρχίζει να κλαίει

Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, το βρέφος τις πρώτες 2-3 εβδομάδες, θα πρέπει να θηλάζει 8-12 φορές την ημέρα. Μετά την εδραίωση της γαλουχίας, ο αριθμός των γευμάτων προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε βρέφους, δηλαδή το θηλάζουμε όποτε ζητήσει.

Σήμερα, πολυάριθμες επιστημονικές έρευνες έρχονται να αποδείξουν πόσο σημαντικό είναι να ανταποκρινόμαστε άμεσα στις ανάγκες του μωρού μας, να ακολουθούμε τους βιορυθμούς του, να το ταΐζουμε σύμφωνα με τα δικά του σημάδια πείνας (feeding on cues). Ο μητρικός θηλασμός είναι απρόσκοπτος και απεριόριστος. Το νεογέννητο μπορεί να θηλάζει 8-12 φορές το 24ωρο, όμως αναζητά σχεδόν όλο το 24ωρο την αγκαλιά της μαμάς του. Η διάρκεια παραμονής του βρέφους στο στήθος της μητέρας δεν είναι ανάλογη με την σίτιση του.

Σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό έχει χορτάσει είναι:

  • Θα πέσει σε βαθύ ύπνο επάνω στο στήθος της μαμάς του.
  • Δε θα ενδιαφερθεί ακόμα κι αν του δώσουμε ερεθίσματα για να ξυπνήσει (του χαϊδέψουμε το μάγουλο ή τα χείλια με τη θηλή, ερεθίσουμε τις πατούσες του, το σηκώσουμε για να του μιλήσουμε).
  • Θα σταματήσει μόνο του και θα αποτραβηχτεί από τη θηλή.
  • Δε θα ενδιαφερθεί εάν του προσφερθεί ο άλλος μαστός.
  • Τα χεράκια του και τα ποδαράκια του θα χαλαρώσουν εντελώς.

Η έναρξη των στερεών τροφών στα θηλάζοντα βρέφη γίνεται συνήθως στον 6ο μήνα.